Top

AANBIEDING Geluidsniveaumeter (dB decibel meter)

 • AANBIEDING Geluidsniveaumeter (dB decibel meter)
De ACTIEis afgelopen

ACTIE: 25% korting!
Geluidsdruk meter (ook wel decibelmeter genoemd), die in dB(A) aangeeft welk geluidsniveau er in de omgeving heerst. Meet hoeveel decibel er in uw omgeving qua geluidsniveau is. Een hoog geluidsniveau leidt tot concentratiestoornissen, vermoeidheid en bij te hoge niveaus tot lawaaidoofheid. 

Computers en veel andere apparatuur maken een continu geluid waardoor het minder opvalt als stoorgeluid. Vooral ventilatoren en soms harde schijven maken veel lawaai, vooral bij snelle PCs met extra ventilatoren, en laptops die warm worden. Vooral bij laptops is bovendien het extra gevaar dat het geruis veel meer hoge tonen bevat. Een goede computer voor thuis of kantoor maakt zo weinig mogelijk geruis. 

Geruis van enig niveau wordt door ons al snel als een belasting ervaren. In menig kantoor of huis heerst ineens een weldadige rust als in één keer alle computers worden uitgeschakeld. Mensen kunnen elkaar ineens weer veel beter verstaan, maar vooral valt een 'deken' van belasting weg: veel mensen ervaren een rust na het uitschakelen. 

In kantoorsituaties kiest men vaak computers (en andere apparatuur zoals printers) met een laag geluidsniveau. Maar thuis stellen veel mensen zich opnieuw bloot aan ruisende ventilatoren. Ook rijwind (auto, motor, fiets) levert bij hogere snelheden steeds meer belasting op voor het oor. Piekgeluiden zoals harde knallen, of continue dreunen van een hei-machine kunnen, net zoals een continue te hoog geluidsniveau, schade toebrengen aan het gehoor. 

Maatregelen
Tegen geruis en geluid kan men veel maatregelen treffen. Het handigste is beginnen bij de bron. Bij geruis is vaak een dik gordijn, zachte materialen en/of afscherming goed te doen. Maar nog beter is een geregelde ventilator te kiezen, die bij lage temperatuur langzaam draait en naar behoefte sneller draait. Op deze wijze maakt de PC alleen bij belasting meer lawaai. 
Afstand helpt ook: een PC die op het bureau staat, zit veel dichter bij de oren. Als de PC op de grond staat, is de afstand groter, en bovendien zit er vaak het tafelblad tussen de bron en het oor. Verder afschermen in een kastje met deurtje (let op warmte) kan helpen om het lawaai verder in te dammen. 

Bij muziek helpt natuurlijk de volumeregelaar het beste: niet te hard. Zet het niveau eens wat lager als u wegloopt van uw werkplek. Als u terugkomt, kijk dan of het zo al voldoende is. Veel geluidsniveaus worden op gewoonte ingesteld. 
Kijk of ook hier afscherming mogelijk is: een harde deel-wand tussen bron en uwzelf reflecteert veel geluid. Als deze wand bekleed wordt met geluidsdempend materiaal, dan wordt het geruis ook gedempt. Het helpt ook tegen luidruchtige collegae en huisgenoten ;-). Een dik gordijn in de ruimte helpt ook voor het afvangen van geluid. Een combinatie is natuurlijk het beste. 

Werkomgeving en ARBO
Vanaf 80 dB(A) is een werkgever verplicht om geschikte gehoorbescherming te verstrekken, en vanaf 85 dB(A) is een werknemer verplicht om deze ook te dragen. Het gaat hierbij om ARBO-regels. Bij 80dB(A) gedurende 8 uur per dag, 5 dagen per week ontstaat net geen gehoorschade. Bij 83dB(A) is de grens 4 uur, bij 86 dB(A) nog maar 2 uur per dag!

De DECIBEL-schaal
De decibelschaal is namelijk een logeritmische schaal waarbij 3dB meer een verdubbeling inhoudt. Bij 90dB(A) is het geluidsniveau 10x zo hoog als 80dB(A). De blootstellingstijd is daarmee ook een factor 10 kleiner, 54 minuten! 
De decibel-schaal is logeritmisch omdat ons oor ook zo werkt. Een toename van 10dB (10x dus!) wordt waargenomen als slechts een verdubbeling van het niveau. De schade die toegebracht wordt, is echter 10x zo groot. Bij 100dB(A) waar menig disco niet onder komt, is de toegelaten tijd slechts 5,4 minuten. 

De hier aangeboden meter kan helpen om geluidsoverlast aan te pakken. Door te meten hoe hoog het niveau is, en vóór en na te meten, is vast te stellen of de maatregelen voldoende helpen. Een stap van 3dB extra demping bereiken is een flinke winst (geluidsniveau is ineens de helft!), al neemt u het waar als een klein beetje verschil dat u alleen hoort als de maatregel ineens toepast. Een dag later kunt u al geen vergelijk meer maken, juist door de logeritmische werking van ons oor. Qua verblijfstijd en qua schade is 3dB een aanzienlijke winst!!!

Eigenschappen:
 • Metingen van niveaus van 30 dB(A) tot 130 dB(A)
 • Nauwkeurigheid +/- 1,5 decibel (dB)
 • 4 digits, resolutie tot 0,1 decibel (dB)
 • Frequentiebereik: 31,5 Hz tot 8,5 kHz
 • Twee metingen per seconde
 • Automatische achtergrondverlichting
 • MAX vasthouden maximale meetwaarde
 • Automatische uitschakeling
 • Werkt op 9Volt batterij
 • Voorzien van windkapje, en schroefaansluiting voor montage op een statief
Toepassingen:
 • disco, drive-in-shows, horeca, restaurants
 • werken met machines, ventilatoren, etc.
 • beoordeling over gehoorbescherming nodig is [>80 dB(A)]
 • maatregelen terugdringen geruisniveau computers, apparatuur, severs, machines
 • meten effecten van afscherming en demping
 • controles wet geluidshinder
 • preventie en handhavingStuur naar een vriend
@
@
Type de code over